Wiza Filipiny

09 maj 2013.

186
com_content.article
(4 razy zagłosowano, średnia ocena 4.25 na 5)
Wiza Filipiny4.25 out of 50 based on 4 voters.


Obywatele Rzeczpospolitej Polskiej nie posiadają obowiązku wizowego, jeśli jadą na Filipiny w celach rekreacyjnych, a ich wakacje nie trwają dłużej niż trzy kolejne tygodnie.

Filipiny | Filipiny są otwarte na turystów... szczególnie tych planujących urlop nie dłuższy niż trzy tygodnie
Filipiny | Filipiny są otwarte na turystów... szczególnie tych planujących urlop nie dłuższy niż trzy tygodnie (by verzo )

Do Filipin na mniej niż 21 dni...

Na granicy musimy jedynie przedstawić ważny paszport (na co najmniej pół roku po ustaniu wizyty w Republice), bilet powrotny (albo bilet wyjazdowy do innego kraju) i środki na koncie, dzięki którym władze upewnią się, że stać nas na pobyt w ich kraju (przy czym dzienna kwota nie jest tutaj określona). Możemy zostać także poproszeni o wskazanie adresu pobytu na Filipinach i udzielenie odpowiedzi na pytanie o cel wizyty.

Dzieci muszą mieć własny paszport ze zdjęciem i wpisem narodowości.

Aby móc pozostać na terytorium Republiki Filipin dłużej niż 3 tygodnie, należy w biurze imigracyjnym w Manili albo w biurach regionalnych wystąpić o „Visa upon Arrival”, zezwalającą na pobyt do 59 dni. Należy przedłożyć bilet powrotny albo wyjazdowy do innego kraju. Decyzja o wydaniu takiej wizy zależy od uznania władz. Zaleca się więc, aby planując dłuższy pobyt na Filipinach odpowiednio wcześniej postarać się o wizę w ambasadzie albo konsulacie filipińskim.

Do Filipin na dłużej...

Biznesmenom, pracownikom czy naukowcom lub studentom wizy wydawane są na okres 59 dni za pośrednictwem ambasady.

Wiza Filipiny – Formularz Wizowy – Wniosek Wizowy

Wymagane dokumenty są takie jak wszędzie: ważny paszport (180 dni od planowanej daty wyjazdu), wypełniony formularz wizowy, kolorowe zdjęcia paszportowe i bilet powrotny lub kopia rezerwacji. Musimy także wnieść opłatę w wysokości ok. 60 PLN. Po dwóch dniach otrzymamy wizę.

Warto pamiętać, że przy wylocie z Filipin płacimy 750 peso filipińskich opłaty wyjazdowej (około 55 PLN).

Filipiny | Dzieci wybierające się na Filipiny w towarzystwie rodziców muszą mieć własny paszport ze zdjęciem i wpisem narodowości
Filipiny | Dzieci wybierające się na Filipiny w towarzystwie rodziców muszą mieć własny paszport ze zdjęciem i wpisem narodowości (by jdn )

Przydatne adresy:

Ambasada Filipin w Polsce

Ambasada Republiki Filipin w Warszawie

ul. Lentza 11
00-956 Warszawa
Tel.: (22) 490-20-25
Fax: (22) 490-20-25

e-mail:
Strona WWW: warsawpe.org/home/

Konsulat Republiki Filipin

Warszawa - Centrum
ul. Foksal 1
00-366 Warszawa
Tel.: +48228277607
Fax: +48228263675

W razie kłopotów możemy skorzystać z poniższych adresów:

Polskie konsulaty na Filipinach

Konsulat Generalny RP w Manili

Konsul Honorowy: Fernando V. Lising (angielski)
UPL Building, Sta. Clara St., Intramouros, Manila, Philippines
Tel.: (0-063) 527-15-82, 527-15-75
Fax: (0-063) 527-16-03

Konsulat Honorowy Rzeczypospolitej Polskiej w Cebu

Konsul Honorowy: pani Carmel de Luzuriaga Durano (angielski)
102 Advent Business Center, Acacia St., Lahug, Cebu City
Tel.: 0063 32 233 6808
Fax: 0063 32 231 5242

Najbliższa ambasada polska znajduje się w Malezji (ambasador RP w Kuala Lumpur akredytowany jest również w Republice Filipin):

Ambasada Polski w Malezji

Ambasada RP w Kuala Lumpur

No 10, Lorong Damai 9, Off Jalan Damai, 55000 Kuala Lumpur
P.O. Box 10052, 50704 Kuala Lumpur Malaysia

Tel:. 00-603-2161 0805, 2161 0780 (także po godzinach urzędowania)
Fax: 00-603-2164 9924

e-mail:
Strona WWW: www.kualalumpur.polemb.net